Kør sikkert i mørket

Bil i mørket
9. september 2024

I årets mørkeste måneder er der nogle særlige ting, du skal være opmærksom på omkring din bil, så du kan køre sikkert i mørket. Det gælder både ift. din bil og omgivelserne.

Her får du en række gode råd, så du er ordentligt forberedt og kan køre sikkert i mørket!

Kontrollér dine lygter

Er du på farten, når det er mørkt, så vil du utvivlsomt opleve biler, der enten ikke har lygterne tændt – eller hvor pærerne er gået. Ifølge Rådet for Sikker Trafik har 3 ud af 4 oplevet biler, der kører med slukkede baglygter i mørket.

Dette kan skabe farlige situationer i trafikken, så vi opfordrer dig til at tjekke bilens lys og lygter regelmæssigt. Du kan nemt kontrollere dette, når du holder parkeret og benytter dig af bilens lys ved at se om de lyser som tiltænkt. Måske du kan alliere dig med et familiemedlem, en nabo eller ven.

Husk at tjekke alt bilens lys – herunder både kørelys, nærlys, bremselys, baklys, tågelys, fjernlys, blinklys og parkeringslys. Vi anbefaler også, at du har et ekstra sæt pærer i bilen, hvis der er behov for at skifte disse.

Det er, som du nok ved, ikke et krav, at der skal være lys i baglygterne om dagen. Derfor vil du også ofte opleve, at nyere biler kun har kørelyset tændt foran i dagtimerne. Når det bliver mørkt, tænder baglygterne på nogle biler automatisk – dog ikke alle. Husk derfor at tjekke din bils lygter, når du kører.

Du skal køre med lys fra solen går ned til den står op igen samt når sigtbarheden er nedsat. Det gælder eksempelvis, når det regner, sner eller er tåget. 

Husk også at tjekke om forlygterne er rigtigt indstillet. De generer modkørende billister, hvis lygteføringen er for høj, og du ender med at køre i mørke, hvis den er for lav.

Der er flere gode råd og masser af hjælp at hente hos Rådet for Sikker Trafik.

Tjek bremser og dæk

Kør sikkert i mørket

Det er vigtigt, at du løbende får kontrolleret bilens bremser og dæk. Dette sker typisk ifm. service på dit værksted. Sørg for, at de dæk, du benytter, altid har tilstrækkeligt med dækmønster, så du bevarer vejgrebet. Lovgivningen dikterer, at du skal have minimum 1,6 mm dækmønster, men mange værksteder anbefaler, at du udskifter dine dæk til nye, når du når under 3,0 mm.

I årets koldeste måneder anbefaler vi, at du benytter vinterdæk for at sikre optimalt vejgreb ifm. is og frost.

Bilens bremser er afgørende for din sikkerhed, så vær opmærksom på om de reagerer som de skal – og søg værksted med det samme, hvis du oplever nedsat eller manglende bremsefunktion. 

Læs også om Sikker kørsel om vinteren.

Vær opmærksom

Når vejret ændrer sig eller sigtbarheden er nedsat, skal du være ekstra opmærksom på dine omgivelser, vej- og vejrforhold ved kørsel i mørket. Det giver nemlig kortere reaktionstid og bremselængde, hvis f.eks. den forankørende bil bremser eller et dyr løber ud foran dig.

Husk derfor altid: Kør bil, når du kører bil. Et øjebliks uopmærksomhed kan være fatal. 

Ved at følge vores råd kan du køre sikkert i mørket. Husk at dele dem med dine medbillister – og gør dem opmærksom på, hvis de f.eks. kører uden lys i mørket. 

God tur!

Hjælpen er nær

Har du spørgsmål til, hvordan du er dækket i tilfælde af biluheld? Vi sidder klar til at hjælpe – uanset om uheldet allerede har været ude – eller om du blot ønsker en snak om dine dækninger. Ring gerne til os på telefon 55 55 88 88.