Spar på opvarmning af dit hjem

Skru ned for varmen
12. august 2023

Mange forsøger med de rekordhøje energipriser at spare penge på opvarmningen af hjemmet. Desværre kan man i sin iver efter at spare komme til at volde skade på boligen – eller endda sig selv.

Her får du et par enkle råd til, hvordan du sparer uden at risikere at skade dig selv eller dit hjem.

Skru ned for varmen

Hold en god grundvarme

Man sparer cirka 5 % energiforbrug ved at skrue én grad ned for temperaturen. Du bør dog have en temperatur i boligen, der konstant er 18 grader eller mere. Ellers giver det gode betingelser for fugtdannelse og i sidste ende skimmelsvamp. Det betyder også, at det er en dårlig idé at undlade at opvarme et eller flere rum.

Man sparer cirka 5 % ved at skrue én grad ned

Man kan i stedet have forskellige rumtemperaturer, og i så fald bør døren holdes lukket og temperaturen være mindst 18 grader.

I fritidsboliger eller udlejningsejendomme, der står tomme, kan det være fristende slet ikke at varme bygningen op. Det kan dog også give fugtskader, og samtidig kan man uden en omhyggelig tømning af rørene opleve frostsprængninger.

Du bør derfor som minimum opvarme sommerhuset til frostfri temperatur. Hverken fugtskader, skimmelsvamp eller frostsprængninger er dækket af forsikringen, hvis årsagen er utilstrækkelig opvarmning. Det kan derfor blive meget dyrere, end den varmebesparelse man opnår.

Husk at lufte ud

Husk udluftning

Når vi bader, laver mad og ånder indenfor skabes der fugtig luft. Den fugtige luft kan medvirke til dannelse af skimmel, men luften kan også blive tung og forurenet og give dig fysisk ubehag.

Du bør derfor lufte ud 5-10 minutter om dagen. Gerne flere gange om dagen.