Vinteren 2023-24 blev en af de vådeste vintre nogensinde i Danmark. Før det havde vi et af de vådeste efterår nogensinde. Det har betydet en kæmpe stigning i storm- og skybrudsskader. Der er noget, der tyder på, at den udvikling ikke vender lige foreløbig, men hvad gør vi egentlig for at sikre os mod skybrudssager fremover?
178 skader henover en weekend
Vores skadeafdeling blev bogstaveligt talt oversvømmet med skybrudssager, og vores taksatorer lå vandret for at følge med i kølvandet på de enorme mængder nedbør, der ramte vores område i uge 1.
Lolland-Falster-Møn var et af de hårdest ramte områder på landsplan, og det gik derfor hårdt ud over vores kunder. Intet mindre end 178 skader tog vores skadeafdeling imod efter weekenden, hvilket svarer til en 7-8 dobling ift. en normal uge – og flere af sagerne er her i november endnu ikke afsluttet grundet skadernes omfang.
Af skade bliver man klog - eller gør man?
I en undersøgelse foretaget af YouGov i maj 2024 for Gjensidige blev 783 “repræsentativt udvalgte danskere” spurgt om de gør noget for at forebygge oversvømmelse af deres bolig/kælder. Overraskende nok var svaret, at hele 53% ikke har taget forebyggende foranstaltninger for at undgå skader fra de massive regnmængder. Og det til trods for, 17% af de adspurgte i undersøgelsen tidligere har stået med en bolig eller kælder, der er oversvømmet.
Nedenfor kan du se, hvordan svarene i undersøgelsen fordelte sig:
Gør du noget for at forebygge oversvømmelse af din kælder?
-
Tømmer tagrender og kloakker for nedfaldne blade og kviste 19%
-
Regnvandstønder 8%
-
Har nedlagt dræn udenfor og/eller under bygningen 8%
-
Har løftet alle ting over 40 cm fra gulvet i min kælder 5%
-
Har installeret et "højvandslukke" 5%
-
Har installeret en "vandsikringsprop" 4%
-
Andet 6%
-
Nej, jeg gør ikke noget 53%
-
Ved ikke 5%
Undersøgelsen ærgrer Per Guldbrandsen, direktør hos Storstrøm Forsikring:
“Vores område var et af de hårdest ramte i uge 1 – det kan næppe være gået nogens næse forbi. Derfor ville jeg ønske, at vi alle gjorde alt, hvad der står i vores magt for at forebygge flere skybrudsskader. Vi taler om enorme ødelæggelser, kældre fyldt med vand, personlige ting og uerstattelige minder. Sørg nu for at gøre noget, mens tid er.”
Klimasikring - et lokal eller nationalt anliggende?
Hos Storstrøm Forsikring er forebyggelse af skader et stort fokusområde, men undersøgelsen fra Gjensidige viser med alt tydelighed, at vi stadig har en stor opgave foran os. Vi bruger mange ressourcer på at informere både nye og eksisterende kunder om de specifikke risici forbundet med den enkelte kundes bolig samt om de vejrmæssige risici forbundet med storme mm.
Efter det seneste års storme har vi bl.a. givet støtte til et lokalt initiativ om stormflodssikring af Præstø – en af de hårdest ramte byer i området.
“Vi er meget glade for at bakke om det lokale samarbejde, hvor folk i den grad har måttet stå sammen over på de enorme ødelæggelser. Med indkøbet af boxwall-sikringssystemet, håber vi, at Præstø står stærkere mod eventuelt kommende skybrud og stormfloder” udtaler Per Guldbrandsen.
Derudover følger vi nøje med i den politiske debat omkring klimatilpasning, hvor flere organisationer er positivt stemt for en national pulje til klimasikring – herunder brancheorganisationen F&P. I september 2024 kom F&P med deres eget udspil “Klimatilpasning af Danmark”, som er deres forslag til at hjælpe de danske bolig- og virksomhedsejere. Det indeholder bl.a. forslag om en øget indsats for udbredelse af grønne lån, klimasikringspuljer til både klimasikring og flytning af ejendomme samt nedrivningspulje til klimaramte boliger.
Hvad kan du selv gøre?
Der er masser af ting, du som bolig- eller forretningsejer kan gøre, hvis du bor i et kystnært område med ekstra risiko for skybrudsskader. Et godt sted at starte er ovenstående liste med tiltag, hvor du bør vurdere, hvad der er relevant i lige præcis dit tilfælde.
Har du kælder er et af de vigtigste råd at få løftet ting op fra gulvet og opbevare dem i vandtætte kasser.
Vi har samlet en række gode råd til forebyggelse af skybrud. Dem kan du læse i artiklen “Gode råd, når der er varslet skybrud“.
Har du brug for gode råd eller vejledning står vores skadeafdeling og taksatorer også til rådighed. Kontakt os på 55 55 88 88 eller kontakt@storstrom.dk.