Forsikringsordbog

Har du svært ved at forstå forsikringssprog? I vores forsikringsordbog kan du få en forklaring på nogle af de vigtigste begreber – i et sprog, der er til at forstå. Så hvis du f.eks. har taget dig selv i at tænke “Hvad betyder selvrisiko?”, “Hvad er kaskoforsikring?” eller “Hvad dækker begrebet farlig sport over?”, så er der hjælp at hente her.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Vil du vide mere om de forskellige forsikringstyper, så anbefaler vi, at du læser mere om vores privatforsikringer og erhvervsforsikringer

A

Affektionsværdi

Affektionsværdi er noget, der har stor følelsesmæssig betydning, men som ikke nødvendigvis har praktisk brug. Ting med affektionsværdi kan der ikke sættes en pris på og kan derfor heller ikke forsikres. Det kan f.eks. være fotoalbums eller “kunstværker”, dine børn har lavet.

All risk-forsikring

En all risk-forsikring er en forsikring, der dækker næsten alle typer skader, medmindre der specifikt står i vilkårene, at en bestemt type skade ikke er dækket. Et eksempel på en “all-risk” forsikring er kaskoforsikring til biler.

Anciennitet

Anciennitet handler om, hvor meget erfaring en person har inden for et bestemt område. Typisk bruger vi ordet til at beskrive, hvor meget kørselserfaring en person har, eller hvor længe de har haft en bilforsikring.

Se mere om vores bilforsikring

Ankenævnet for forsikring

Ankenævnet for Forsikring er et dansk klagenævn, der behandler klager fra privatpersoner om forsikrings- og pensionsforhold. Forsikringsselskaber følger som regel Ankenævnets afgørelser.

Nævnet har eksisteret siden 1975 og hjælper forsikringskunder, der vil klage over en beslutning fra deres forsikringsselskab, som de er uenige i. Hvis du føler dig forkert behandlet, kan Ankenævnet for Forsikring være en løsning for dig. Det er vigtigt, at du kan bevise, at der er en uenighed, før du kan klage. Det er dog ikke altid, du får medhold i din klage.

Ansvarsforsikring

En ansvarsforsikring dækker, hvis du bliver gjort juridisk ansvarlig for skader på andre personer eller deres ting.

Ansvarsforsikring er lovpligtig, hvis du ejer en bil, knallert, motorcykel, hest eller hund.

B

Begunstigede

Begunstigede er personer, som forsikringstageren har valgt til at få forsikringspengene, hvis forsikringstageren dør. Er du gift, er din ægtefælle automatisk begunstiget, medmindre du vælger en anden.

Bilforsikring

Hvis du har en bil, skal du have en bilforsikring. I Danmark skal du som minimum have en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen betaler for skader, du laver på andre personer, dyr eller ting med din bil.

Læs mere om bilforsikring

Blødt tag

Tagbelægning der er lavet af strå, rør, tang eller sedum (forskellige mos-typer).

Brand

En brand (ildsvåde) er en flammedannende ild, der kan sprede sig selv. En lille brændemærke fra en cigaret regnes ikke som en brand.

Bygning

En bygning er defineret som en genstand, der har tag, vægge og er på støbt fundament. Er det ikke på støbt fundament, er det at betragte som værende et haveanlæg.

C

Culpa

Culpa er et latinsk ord, der betyder skyld. Det er en regel om erstatningsansvar i dansk lov. Man er erstatningsansvarlig, hvis man skader noget ved en uagtsom eller forsætlig handling (se også “forsæt“).

D

Dagsværdi (bygninger)

Værdien af en forsikret bygning som ny, men med fradrag for slid og alder (Se også “nyværdi“).

Dagsværdi (løsøre)

Værdien af forsikrede ting lige før en skade, med fradrag for alder, brug, nedsat anvendelighed, eller andre omstændigheder.

Dobbeltforsikring

Hvis en person eller ting er forsikret mod samme risiko hos flere selskaber er der tale om dobbeltforsikring. Du betaler altså til flere selskaber, men kan kun få erstatning fra den senest tegnede forsikring. En undtagelse til denne regel er dog ulykkesforsikringer, hvor det er muligt at være dobbeltforsikret og få erstatning fra flere selskaber.

Du kan typisk ikke dobbeltforsikre din bil, da forsikringen til dels styres af indregistreringen hos SKAT.

Dækning

At være ”dækket” betyder det samme som at være forsikret. Hvis du er dækket inden for et givent område, er du forsikret på det område, og vi overtager risikoen. Har du en bilforsikring, dækker vi f.eks. dit ansvar, hvis du forvolder skade med bilen.

Dækningsberettiget

En skade, der opfylder de betingelser/krav, der er på den enkelte forsikring, før vi som forsikrings kan/vil dække din skade. Er du i tvivl om en skade er dækningsberettiget henviser vi til de relevante forsikringsbetingelser. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte vores skadebehandlere.

E

Ekstraudgifter

Udgifter, du har efter en forsikringsskade, som du ellers ikke ville have haft. For eksempel opvarmning om vinteren er ikke en ekstraudgift.

Elektronikdækning

Dækker elektriske apparater i op til 5 år fra købsdatoen, for eksempel hvis du taber din iPhone eller dine børn ødelægger iPad’en. Dermed undgår du at skulle købe forsikringer til hvert elektroniske apparat. Nogle elektriske apparater dækkes længere end 5 år for pludselige skader.

Elskade

Skader på elektriske dele som følge af kortslutning, tordenvejr, overspænding eller lignende.

Erstatning

Den kompensation du får fra forsikringsselskabet. Alt efter skadestype tilbyder forsikringsselskaberne lejlighedsvis kontanterstatninger i stedet for egentlige udbedringer af din forsikringsskade. Vær opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber også gør brug af særlige rabataftaler og indkøbsportaler. Dette kan have indflydelse på den reelle værdi af din erstatning.

Kontantbeløb tilbydes ofte til fuld og endelig afgørelse af din forsikringssag. Du bør derfor tænke dig godt om, inden du accepterer en kontanterstatning.

Erstatningsansvar

Juridisk ansvar for at gøre skade på ting eller personer, der som udgangspunkt forpligter skadevolder til at udbetale erstatning til personen, der er kommet til skade.

Erstatningskrav

Krav om penge som kompensation for en skade.

Erstatningsopgørelse

En opgørelse over den erstatning, du får udbetalt. Hvis du f.eks. skal have udbetalt erstatning for både hærværk og stjålet indbo i forbindelse med et indbrud, vil du kunne se på erstatningsopgørelsen, hvor meget der udbetales for hhv. hærværk og indbo.

F

Fareklasse

En vurdering af, hvor stor risiko der er for skader i en bestemt sammenhæng, for eksempel en branche.

Fareforøgelse

Når risikoen for skade stiger på en måde, som forsikringsselskabet ikke kunne forudse, da forsikringen blev tegnet.

Farlig sport

Visse sportsgrene eller fritidsaktiviteter, der medfører høj risiko, defineres som farlig sport. Det gælder er f.eks.:

  • Boksning, karate og andre kampsportsgrene
  • Elastikspring, paraglidning (faldskærm efter båd), hanggliding (drage- eller sejlflyvning), faldskærmsudspring og svæveflyvning
  • Jetski og vandscooter
  • Dykning med anvendelse af dykker- eller frømandsudstyr
  • Træning eller deltagelse i enhver form for motorløb, cykelløb eller hestevæddeløb.

Fast bygningstilbehør

Ved fast bygningstilbehør forstås f.eks. faste el-, gas- og vandinstallationer, hovedtavler, kraftinstallationer, lysinstallationer, grundvandspumper, faste ventilationsanlæg, elevatorer, fastmonterede anlæg til brand-, vandskade-, og tyverisikring af bygninger og indendørs svømmebassiner, mobile køkkenelementer og fastmonterede udekøkkener.

Det inkluderer også tæpper, hvis de er limet fast til underlaget eller hvis de er lagt på et underlag, der ikke kan betragtes som færdigt gulv. Med færdigt gulv menes parketgulv eller et andet gulv, der ikke behøver et tæppe eller anden belægning for at kunne fungere som færdigt gulv.

Herunder hører også hårde hvidevarer samt varme-/energianlæg, såsom jordvarmeanlæg, fastmonteret solcelle-, solvarme- og varmepumpeanlæg.

Fastpris

Hvis du har en fastprisforsikring, stiger prisen ikke, selvom du har en skade.

Figurantdækning

En udvidelse af hundeansvarsforsikringen, som dækker skader på trænere eller dommere ved hundeudstillinger.

Force majeure

Hvad betyder force majeure?

Hændelser, som mennesker ikke kan forhindre, som f.eks. naturkatastrofer.

Forhåndsgodkendelse

For at få lov til at rejse, skal du ansøge om forhåndsgodkendelse hos os inden du rejser, hvis du mindre end 2 måneder før din rejse enten:

  • Har været indlagt
  • Har været til læge uden for almindelig kontrol
  • Har fået ordineret en ændring af din medicin (f.eks. anden dosering, ophør eller påbegyndelse af ny medicin)
  • Er skrevet op til, henvist til eller på venteliste til vurdering/behandling

Uden forhåndsgodkendelse ville ovenstående tilfælde normalt resultere i, at rejseforsikringen ikke er dækkende.

Forsikrede

I personforsikring den person, på hvem forsikringen er tegnet. Den forsikrede skal ikke forveksles med “forsikringstager” – se længere nede.

Forsikringsbegivenhed/skaden

Det tilfælde, der gør, at forsikringen bliver aktuel, f.eks. en brand eller et tyveri.

Forsikringsbetingelser

Regler og vilkår, der gælder for en forsikring. Disse er bindende for begge parter i forbindelse med Lov om Forsikringsaftaler.

Forsikringsbevis

Et forsikringsbevis blev tidligere benyttet ifm. indregistrering af motorkøretøjer, men er ikke længere nødvendigt. Dog bruges forsikringsbeviset stadig ifm. knallerter uden registreringsnummer, da knallertejeren skal have en kopi af kvitteringen, for at der er betalt forsikring.

Forsikringspolice

Dit bevis for den aftale du har indgået med forsikringsselskabet. Policen vil have et unikt Police nr. som reference og vil indeholde:

  • Hvilke dækninger, du har
  • Hvilke vilkår, der er gældende
  • Hvornår forsikringen træder i kraft
  • Forsikringspræmien, du skal betale
  • Hvordan forsikringspræmien opkræves

Forsikringspræmie

Det beløb, du betaler for forsikringen. Det kan betales årligt, kvartalsvis eller månedligt.

Forsikringsstedet

Den adresse, hvor forsikringen gælder. Denne kan omfatte både bygninger og indbo.

Forsikringssum

Det maksimale beløb, du kan få udbetalt i erstatning.

Forsikringstager

Forsikringstager er den person, der har indgået forsikringsaftalen for sig selv eller andre.

Forsikringstid

Den periode, forsikringen dækker. Kun skader i denne periode er dækket.

Se også Løbetid under L.

Forsikringsvilkår

Bestemmelserne, der gælder for forsikringen. Vilkårene beskriver dine og forsikringsselskabets rettigheder og pligter.

Forsvarligt aflåst

At døre og vinduer er lukkede og låste, så der skal være synlige tegn på indbrud.

Forsæt

En skade, der er påført med vilje.

Fortrydelsesret

Du kan fortryde en forsikringsaftale inden for 14 dage efter, du har modtaget din police eller denne er trådt i kraft. Policen kan træde i kraft før du modtager den, så de 14 dage regnes fra den seneste af de to datoer. For livsforsikring og individuel pensionsordning er fristen 30 dage.

Friskade

En dækning, der sikrer, at du ikke betaler selvrisiko eller stiger i pris ved visse skader som brand eller tyveri.

Læs mere om tilvalgsdækningen Friskade på vores bilforsikring

Fuldmagt

Tilladelse, som vi skal have for at tale med andre end forsikringstageren om forsikringen.

Som forsikringsselskab er vi pålagt en række juridiske krav, bl.a. at vi ikke må udtale os til andre end forsikringstager. Det sikrer, at ingen kan misbruge dit navn og CPR-nummer, hvis de henvender sig til os uden din accept.

G

Glas

Glas eller erstatningsmateriale som f.eks. vinduer, spejle, kogeplader og brusekabinedøre.

Glas- og kummedækning

Dækker f.eks. brud på vinduer, håndvaske, wc-kummer, og glaskeramiske kogeplader.

Genanskaffelsesprisen

Prisen for at købe en tilsvarende genstand som den beskadigede eller bortkomne.

Gensidigt forsikringsselskab (g/s)

Storstrøm Forsikring er et gensidigt selskab, hvilket betyder, at vi er 100% kundeejet. At være kundeejet betyder for dig, at hvis du er eller bliver kunde, så kan du som medejer være med til at bestemme, hvordan Storstrøm Forsikring skal drives. Som et gensidigt forsikringsselskab skal vi ikke udbetale overskud til aktionærer, og derfor kan vi koncentrere os om at gøre vores kunder tilfredse, så vi altid kan se hinanden i øjnene.

Gensidig Forsikring

Vi er en del af Gensidig Forsikring (ikke at forveksle med forsikringsselskabet “Gjensidige”), som er en forening, der består af 41 danske og færøske forsikringsselskaber i forskellige styrkeforhold, der alle indgår i et kollektivt samarbejde om at sikre sig mod problemer, som kan ramme alle deltagere, og som de aftaler at bidrage til at dække.

Medlemmerne består både af små, lokale forsikringsselskaber, men også af store, landsdækkende selskaber. Foreningen blev oprindeligt stiftet på baggrund af gensidige forsikringsselskaber, men Gensidig Forsikring består i dag også af en bred og omfattende skare af aktieselskaber, der bygger på de samme præmisser og forudsætninger som gensidige forsikringsselskaber. 

Godkendt lås

Låse godkendt af Dansk Varefakta Nævn (DVN).

Grov uagtsomhed

At handle mere skødesløst end normalt.

Godtgørelse

En delvis erstatning for en beskadiget genstand, baseret på dens nyværdi.

Grønt kort
Det grønne kort er dit bevis på, at du har en lovpligtig ansvarsforsikring, hvis du f.eks. bliver involveret i et uheld med din bil eller motorcykel i udlandet.

Se mere om det grønne kort her

Gæstebudsskade

Skader på ting under privat samvær, ofte dækket af skadevolderens forsikring.

Hjælpen er nær

Planlægger du at skulle ud at rejse? Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til dine forsikringer eller dækninger. Ring til os på telefon 55 55 88 88.

H

Haveanlæg

Omfatter planter og det øverste jordlag, samt springvand, stensætninger og belægninger.

Heltid/fritid, ulykkesforsikring

En heltidsulykkesforsikring dækker hele døgnet, mens en fritidsulykkesforsikring kun dækker i fritiden.

Heltidsulykkesforsikring

En ulykkesforsikring, der dækker hele døgnet, både i arbejde og fritid.

Helbredserklæring

I nogle tilfælde beder vi om en detaljeret erklæring om dit helbred, som vi bruger til at give dig den bedste forsikringsdækning.

Hovedforfald

Hvad betyder hovedforfald?

Den årlige fornyelsesdato for en forsikring, hvor du også betaler præmien.

Hundeansvarsforsikring

En lovpligtig forsikring, der dækker dit ansvar som hundeejer, hvis din hund skader andre mennesker, dyr eller ting.

Læs mere om hundeforsikring

Husbuk

Husbukken er en bille, der ødelægger træ og trives i boliger og varme områder. Den kan flyve, hvis det er varmt nok. Husbukken skader ofte træ i loftet og andre varme steder i huset. Man har typisk brug for en ekspert for at slippe af med husbukke.

Husejeransvar

Husejeransvarsforsikring dækker skader på personer, dyr og ting, hvor husejeren er skyld i skaden, hvis man f.eks. glemmer at rydde sne.

Husforsikring

Husforsikringen dækker skader på dit hus fra brand, storm, vand osv. Den dækker også ofte pludselige skader, insekt- og svampeskader, skader på glas og sanitetsudstyr, samt skader på stikledninger og skjulte rør. Nogle af disse dækninger er valgfrie. Forsikringen inkluderer også husejeransvarsforsikring og retshjælpsforsikring. Husforsikringen kaldes også nogle steder for villa-, parcelhus-, ejendoms- eller bygningsforsikring.

Læs mere om vores husforsikring

Husstand

Husstanden omfatter den forsikredes ægtefælle/samlever, børn, plejebørn og personer, der bor sammen med hjemmeboende børn. Fastboende hushjælp regnes også som en del af husstanden. Personerne skal være registreret på forsikringstagerens adresse i Danmark. Et bofællesskab med maks. 2 personer regnes som et fast parforhold. Delebørn, aflastningsbørn og udvekslingsstudenter, der bor hos forsikrede, samt ægtefæller/samlever på plejehjem, er også dækket. Udeboende børn under 21 år, der bor alene, er også dækket, hvis de ikke lever i et fast parforhold eller har børn boende hos sig.

Hændeligt uheld

En hændelig skade er en skade, hvor ingen kan gøres ansvarlige, fordi der ikke er nogen beviser for uagtsomhed, fejl eller forsømmelse. Sådanne skader er ikke dækket af ansvarsforsikringen.

Hærværk

Hærværk er skade forårsaget med vilje og ondsindet hensigt af personer uden lovlig adgang til stedet.

Hårdt tag
Hårdt tag er tagbelægning lavet af metal, skifer, tegl, cementtagsten, glas, tagpap eller lignende (Modsat: “blødt tag“).

I

Ildsvåde

En løssluppen flammedannende ild, der ved egen kraft er i stand til at brede sig, uden for sit arnested.

Indbosum

Indbosummen er det beløb, du vurderer værdien af dine ejendele til. Eksempler på indbo kunne være:

  • Møbler
  • Køkkengrej og stel
  • Kunstværker
  • Elektronik (herunder computer, mobiltelefoner, spillekonsoller, fladskærme mm.)
  • Tøj
  • Husdyr
  • Musikinstrumenter
  • Små både op til 5,5 meters længde

Som en tommelfingerregel kan man sige, at dit indbo er alle de ting, der ville falde ud, hvis dit hjem blev vendt på hovedet.

Se mere om vores indboforsikring her

Indbrudstyveri

Tyveri, der sker i en forsvarligt aflåst bygning. Det kan f.eks. være et indbrud i dit hjem.

Indeksreguleret forsikring

Præmier, forsikringssummer og selvrisiko reguleres efter et bestemt indeks svarende til en procentvis ændring.

Insekt- og svampeforsikring

Dækker skader på bygninger forårsaget af insekt- og svampeangreb.

Invaliditet

Invaliditet betyder det samme som mén. Hvis du får en méngrad på f.eks. 15%, er du 15% invalid.

Se under “Mén”

Listen fortsætter under billedet…

Se dine unikke fordele hos Storstrøm Forsikring

Ved at have styr på de vigtigste begreber, når det kommer til forsikringssproget, kan du slappe af og bruge energien på det, der er vigtigt for dig.

J

Jagtforsikring

En lovpligtig forsikring, som alle med jagttegn skal have ifølge jagtloven.

Jordvarmeslanger

Varme hentes op fra jorden gennem slanger og omdannes til varme i bygningen ved hjælp af en varmepumpe.

Juridisk ansvar

Juridisk ansvar er det samme som erstatningsansvar.

K

Kaskoforsikring

Kaskoforsikring er det samme som karosseri-forsikring, og kan fås til bil, knallert, campingvogn, hus mv. Kaskoforsikringen dækker de skader, som sker på selve den forsikrede genstand, f.eks. skader på din bil. Dette omfatter både skader, du selv laver og skader lavet af andre. 

Læs mere om kaskoforsikring til bil

Kort opsigelse

Hvis du vil rykke dine privatforsikringer til et andet forsikringsselskab med kort varsel, kan du bruge kort opsigelse. Det betyder, at du mod et gebyr kan skifte, når den løbende måned + 30 dage er gået. Der opkræves intet gebyr, hvis forsikringen opsiges til hovedforfald.

L

Løbetid

Hvad er løbetid?

Den aftalte forsikringsperiode. Efter udløb af 1. periode fortsætter forsikringen sædvanligvis for 1 år ad gangen, medmindre der foreligger en opsigelse fra en af parterne.

M

Mekanisk skade

En mekanisk skade sker kun i bilens mekaniske, elektriske eller elektroniske dele som motor, transmission, styretøj, starter, generator, tændingslås, ledningsnet eller elektroniske styringsbokse.

Mén/méngrad

Mén er de ulemper, en skade giver i dit daglige liv. Graden af varigt mén vurderes ud fra skadens art og omfang. Ulykkesforsikringen giver kun erstatning, hvis den såkaldt méngrad er 5% eller højere, som angivet i forsikringsbetingelserne. Graden fastsættes ofte efter en tabel fra (Arbejdsmarkedes Erhvervssikring (AES)) (tidl. Arbejdsskadestyrelsen).

Motorcykelforsikring

Kører du motorcykel, scooter eller knallert 45, skal du være særlig opmærksom på dine dækninger. Der kan nemlig være begrænsninger og forskelle i dækningerne mellem forsikringsselskaber, hvis du kommer til skade eller beskadiger køretøjet under kørslen. 

Har du brug for at få kigget dine dækninger igennem, så kontakt os på 55 55 88 88 eller kontakt@storstrom.dk.

Læs mere om vores motorcykelforsikring eller knallertforsikring.

N

Normalt afløb

Normalt afløb betyder, at vand kan løbe uhindret gennem de sædvanlige rør og kanaler.

Nyt for gammelt

Du får ikke altid “nyt for gammelt”. Erstatningen kan blive reduceret på grund af slid og alder.

Nytteværdi

Når der beregnes erstatning for genstande, der er ældre end 1-2 år, bruges nytteværdien. Hvis en ødelagt eller stjålet genstand ikke har mistet meget af sin værdi og normalt ikke udskiftes ofte, betaler forsikringsselskabet ofte erstatning baseret på nyværdi.

Nyværdi

Nyværdi på husforsikring betyder, at forsikringsselskabet betaler, hvad det koster at genoprette det beskadigede som nyt. På bilforsikring er det bilens vejledende pris inkl. afgifter og moms ved første registrering.

Nærmeste pårørende

Nærmeste pårørende bruges til at bestemme, hvem der skal have udbetalt forsikringssummen. Hvis “nærmeste pårørende” er indsat som begunstiget, udbetales forsikringen til ægtefællen. Har man ingen ægtefælle, udbetales den til børn, børnebørn eller oldebørn (livsarvinger). Hvis der ingen livsarvinger er, udbetales forsikringen til arvinger efter testamentet, og hvis der ikke er et testamente, tilfalder forsikringen arvinger efter loven – typisk forældre eller søskende. Er der ingen arvinger, tilfalder erstatningen staten.

O

Ombygning

Ombygning betyder, at man ændrer på eksisterende gulve, vægge, tage eller lofter. Det kan også være, at man ændrer risikoen ved at lave større ændringer, som f.eks. at lægge nyt tag, bygge nye kviste, erstatte trægulve med beton eller totalrenovere køkken og badeværelser. At udskifte vinduer og døre er ikke ombygning, medmindre man ændrer væggen omkring dem, f.eks. ved at sætte et større vindue i.

Overforsikring

Overforsikring betyder, at du har forsikret dig eller dine ting for mere, end du egentlig har brug for. For eksempel hvis dine børn flytter hjemmefra, og din forsikring stadig dækker deres ting, selvom de ikke bor der længere.

Oversvømmelse

Oversvømmelse sker, når vand trænger ind i dit hus under voldsomt regnvejr eller tøbrud, fordi det ikke kan løbe væk som normalt. Skader fra hav, fjord, sø og vandløb er ikke dækket af forsikringen.

P

Panthaverdeklaration

En panthaverdeklaration sikrer, at den person eller bank, der har lånt penge til købet af f.eks. en bil, får udbetalt erstatning fra kaskoforsikringen, hvis bilen bliver skadet.

Police

En police er et dokument, der indeholder de generelle og specielle vilkår for din forsikringsaftale.

Pludselig tilsodning

Pludselig tilsodning betyder, at der hurtigt og uventet kommer sod, f.eks. fra en kortvarig røgudvikling. Det sker ikke over lang tid.

Pludselig skade/hændelse

Ved pludselig skade/hændelse forstår vi en hændelse, der sker uventet og hvor både årsagen og virkningen indfinder sig inden for meget kort tid. F.eks. hvis du taber din mobiltelefon, og den går i stykker.

Professionel sport

Professionel sport er, når du dyrker sport mod betaling. Du regnes som professionel, hvis du lever af din sport eller tjener over 50.000 kroner om året på det, f.eks. gennem løn eller sponsorater.

Progressiv erstatning

Hvis din forsikring har en progressiv tillægserstatning, får du ekstra erstatning udover den almindelige erstatning. Tillægget er en procentdel af den normale erstatning og svarer til din méngrad (skadegrad).

Pro rata-reglen

Pro rata-reglen bruges, når der er betalt for lidt i forsikringspræmie på grund af ændringer. Ved skade svarer erstatningen til forholdet mellem den betalte præmie og den præmie, der skulle være betalt.

Præmie

Præmie er et gammelt ord for den pris, du betaler for din forsikring.

Præmiefritagelse

Præmiefritagelse betyder, at du kan slippe for at betale din forsikringspræmie, hvis du på grund af sygdom eller ulykke bliver uarbejdsdygtig.

Præmietrin

Præmietrin (eller bonustrin) er det trin, din bilforsikring er placeret på.

Påregnelig

Påregnelig betyder, hvad man kan forvente ved almindelig fornuft.

R

Ran

Ran er et tyveri, hvor der ikke bruges vold eller trusler, og hvor tyveriet bliver opdaget af den bestjålne eller andre, mens det sker.

Reassurance

Reassurance betyder, at en del af forsikringsselskabets risiko overdrages til et andet forsikringsselskab.

Redningsforsikring

Redningsforsikring dækker, hvis du får brug for hjælp under kørsel i udlandet. Det er en del af kaskoforsikringen.

Regres

Hvad betyder regres?

Regres betyder, at forsikringsselskabet, der har betalt en erstatning, kan kræve pengene tilbage fra den, der har forårsaget skaden.

Rem

En rem er et vandretliggende tømmer, der bærer en overliggende konstruktion, f.eks. tagspærene.

Restance

Restance betyder, at du er bagud med betaling af din forsikring.

Retshjælpsforsikring

Retshjælpsforsikring dækker dine sagsomkostninger ved visse private retstvister. Du kan ikke købe den alene, men den er en del af din indboforsikring, husforsikring og bilforsikring, hvis bilen er kaskoforsikret.

Risikoforandring

Præmien for en forsikring beregnes ud fra risikoforholdene på tidspunktet for forsikringens tegning. Ændringer i f.eks. bygningens areal eller bilens anvendelse skal anmeldes til forsikringsselskabet, ellers kan erstatningen blive nedsat. Se også “fareforøgelse“.

Rødt servicekort (det røde SOS-kort)

Rødt servicekort viser, at din bils kaskoforsikring omfatter særlig redningsdækning i udlandet. Kortet udstedes af forsikringsselskabet, men administreres af SOS International.

Rør, kabel og stikledning

Forsikringen dækker skader på skjulte vand-, varme-, gas-, olie- og afløbsrør samt elkabler inde i bygningen. Den dækker også afløbsinstallationer i jorden samt fejlfinding og reparation af utætheder og skader som følge heraf.

Røveri

Røveri er tyveri, hvor der bruges vold eller trusler om vold.

Råd

Råd i træ opstår på grund af fugt og nedbryder træet langsommere end svampeangreb. Nogle husforsikringer dækker også rådskader.

Listen fortsætter under billedet…

Kundemøde

Har du spørgsmål til dine forsikringer er du velkommen til at kontakte os. Vi byder også gerne på en kop kaffe på kontoret på Farø, hvis du har behov for en gennemgang af dine forsikringer.

Book et møde

S

Sanitet

Sanitet omfatter elementer som håndvaske, toiletter, badekar, bidet’er og cisterner.

Selvrisiko

Hvad er selvrisiko?

Selvrisiko er den første del af en erstatning på en skade, og den del, som du selv skal betale. På visse forsikringer vælger du selv selvrisikoens størrelse. Selvrisikoen fremgår af din police.

Simpelt tyveri

Simpelt tyveri refererer til tyveri uden for bygninger eller fra uaflåste bygninger eller lokaler. For eksempel er det simpelt tyveri, hvis en tyv stjæler din mobiltelefon i toget.

Skadebehandler

En skadebehandler er den person i forsikringsselskabet, der håndterer din skadesag.

Skadelidte

Skadelidte er den person, der er blevet udsat for en skade, ofte brugt i forbindelse med personskadesager.

Skadesag

En skadesag er den anmeldte skade. Du kan få et overblik over aktive og afsluttede sager, hvis du logger på Min side. Vær opmærksom på, om oplysningerne stemmer overens med det aftalte.

Skadesforsikringsafgift

Skadesforsikringsafgiften erstattede stempelafgiften pr. 1. januar 2013. Den er en afgift på 1,1 % af den samlede forsikringspris, som opkræves sammen med betalingen. Livsforsikringer er undtaget fra denne afgift.

Skadevolder

Personen, der har forvoldt skaden.

Skjulte rør og kabler

Skjulte rør og kabler omfatter gas-, olie-, vand-, varme- og afløbsinstallationer samt el-varmekabler, der er skjult i vægge, mure, skunkrum, krybekældre, loftsrum, under gulve eller i permanent lukkede rum. Dette inkluderer også beholdere, der er under 10 år gamle.

Skybrud

Skybrud defineres som en så voldsom nedbørsmængde, at vandet ikke kan afledes normalt gennem utilstoppede og korrekt dimensionerede afløbssystemer. Dette defineres ved, at der falder mindst 15 millimeter nedbør på 30 minutter eller 30 millimeter på et døgn.

Læs vores gode råd om skybrud

Stormflod- og stormfaldsafgift

Denne afgift dækker udgifter ved oversvømmelse fra hav, fjord, sø og vandløb, samt tørke, som normalt ikke dækkes af forsikringen. Disse skader dækkes typisk af Naturskaderådets stormflods-, oversvømmelses- og tørkepulje.

Læs vores gode råd om beskyttelse mod oversvømmelse og stormflod

Stikledninger

Stikledninger omfatter ledninger, kabler og rør til vand-, varme-, gas-, olie-, afløb-, el-, tv- og teleinstallationer til de forsikrede bygninger. Det inkluderer også fællesledninger, som du selv er ansvarlig for at vedligeholde, og nedgravede rør, der løber fra bygninger til hovedledninger eller mellem forsikrede bygninger.

Storm

Storm defineres ved vindstyrker på mindst 17,2 meter pr. sekund. Det inkluderer også skypumper.

Læs vores gåde råd om, hvordan du bør agere før, under og efter en storm

Sundhedskort

I Danmark findes der to typer sundhedskort: det gule og det blå. Det gule kort dækker læge- og hospitalshjælp i Danmark, Grønland og Færøerne. Det blå kort dækker rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Har du styr på det blå sundhedskort? Læs vores artikel og bliv ordentligt klædt på

Sumløs

Sumløs betyder, at der ikke er et fast beløb, som dit hus kan være forsikret for, når du køber en husforsikring.

Svamp

Svampeskader er skader på træ forårsaget af træødelæggende svampe, som nedbryder træet hurtigere end forventet i forhold til konstruktionens levetid.

Svidning

Svideskader opstår ved smågløder fra tobak, brændeovne, pejse, stjernekastere osv., der skaber små afsvedne pletter eller huller uden at danne flammer.

Særligt privat indbo

Særligt privat indbo inkluderer mobiltelefoner, elektronisk udstyr, musikinstrumenter, kunstværker, pelse, skind, våben, vin og spiritus. Definitionen kan variere mellem forsikringsselskaber, så det er vigtigt at spørge ind til, hvordan forsikringen dækker, hvis du har særlige behov.

Særlige private værdigenstande

Særlige private værdigenstande inkluderer smykker, perler, ædelsten, værdifulde ure, mønt- og frimærkesamlinger. Der er ofte krav til opbevaring og begrænsninger på, hvor meget forsikringsselskabet vil dække.

T

Tagbeklædning

Tagbeklædning beskytter underliggende konstruktioner mod vejrlig. Se også “blødt tag” og “hårdt tag“.

Tarif

Hvad er en tarif?

Prisen på den enkelte forsikring sættes ud fra en beregning kaldet en tarif.

 

Tariffen sammensættes ud fra en vurdering af den risiko vi som forsikringsselskab påtager os ved at sælge dig en forsikring.

 

I sin simpleste form, kan en tarif sættes ud fra den gennemsnitlige sandsynlighed for at en skade indtræffer, og den gennemsnitlige udbetaling, der vil ske pr. skade. Den inkluderer dog som regel avancerede statistiske beregninger af forskellige forholds indflydelse på sandsynligheden for at skader opstår, og på det økonomiske omfang af skader. Her er vores statistikker over skader en vigtig kilde.

Tarifområde

Tarifområde er det geografiske område, hvor den pågældende præmie gælder.

Tegnet

En forsikring anses som tegnet, når du har accepteret betingelserne og underskrevet aftalen. Forsikringsaftaler er bindende ved mundtlig aftale, og du har 14 dage til at fortryde købet efter modtagelse af forsikringspolicen.

Til fuld og endelig opgørelse

Når du accepterer fuld og endelig opgørelse, afsluttes forsikringssagen, og du kan ikke modtage yderligere erstatning for den givne skade.

Tilbygning eller ombygning

Ved tilbygning eller ombygning skal du kontakte forsikringsselskabet for at udvide forsikringen til byggeperioden. Byggematerialer er normalt ikke dækket af forsikringen uden en entrepriseforsikring.

Tilfældigt svigtende varmeforsyning

Tilfældigt svigtende varmeforsyning opstår, når varmeforsyningen svigter af årsager uden for din kontrol, ikke på grund af manglende oliebeholdning.

Tillægserstatning

Begrebet opstår i forbindelse med erstatning for varigt mén (invaliditet) på ulykkesforsikringen. Der er to forskellige former: dobbelt- og progressiv erstatning. Se under “Dobbelterstatning” og “Progressiv erstatning“.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport udarbejdes ved salg af ejendomme efter Erhvervs- og Byggestyrelsens retningslinjer.

Tvist

Ved tvist forstås en uenighed af retslig karakter.

Læs mere om tvist og retshjælpsforsikringen

Tøbrud

Tøbrud defineres som voldsomt tøbrud, når nedbør eller smeltevand inden for kort tid overstiger afløbssystemernes kapacitet.

Læs mere om tøbrud

U

Uafdækkede rem-, spær- og bjælkeender

Uafdækkede rem-, spær- og bjælkeender er bygningsdele uden direkte afdækning.

Uagtsomhed

Uagtsomhed betyder manglende agtpågivenhed i en situation. Kun skader opstået som følge af grov uagtsomhed udelukker erstatning. Det vurderes konkret, om en handling er simpel eller grov uagtsomhed.

Udestuer

Udestuer er tilbygninger fastgjort til beboelsesbygningen, som skal fremgå af BBR og være på støbt sokkel eller fundament. Udestuer godkendt som beboelse indgår i boligarealet, ellers betragtes de som garage/udhuse.

Udlejningsbekendtgørelse

En bekendtgørelse udstedt af Justitsministeriet, der regulerer udlejning af motorkøretøjer uden fører.

Udstrømning

Udstrømning skal være pludselig. Skader forårsaget af dryp eller udsivning over tid er ikke dækket.

Ulykke

En pludselig hændelse, der forårsager en personskade.

Ulykkesforsikring

En ulykkesforsikring dækker varigt mén, tandskader og dødsfald som følge af en ulykke. Den kan tegnes for dig selv, din ægtefælle/samlever og børn, med valgmuligheder mellem hel- eller fritidsdækning og forskellige forsikringssummer.

Se mere om vores ulykkesforsikring her

Underforsikring

Underforsikring betyder, at dine forsikringssummer er lavere end den faktiske værdi af dine ejendele. For eksempel, hvis du har forsikret dit indbo for 400.000 kr., men den reelle værdi er 500.000 kr., så er du underforsikret med 100.000 kr. Dette betyder, at du vil modtage en mindre erstatning, end du behøver, hvis du oplever skade eller tab, som f.eks. ved indbrud.

Utilstrækkeligt opvarmede lokaler

Dette betyder, at et rum ikke er tilstrækkeligt opvarmet, hvilket kan få vandrør til at fryse og sprænges.

V

Varigt mén

Se Mén under M.

Varmt arbejde

Varmt arbejde refererer til aktiviteter som tagdækning, vinkelslibning og metalforarbejdning (inklusive svejsning). Dette er defineret i Dansk Brandteknisk Instituts ‘Brandteknisk Vejledning nr. 10’ samt vejledninger 10A (tagdækning) og 10B (metalforarbejdning).

Vindskede

En vindskede er et bræt eller en metalprofil, der afslutter tagbeklædningen ved tagets ende ved gavlen.

Voldeligt opbrud

Voldeligt opbrud er tydelige tegn på indbrud, såsom et smadret vindue eller en ødelagt lås.

Værdigenstande

Særlige private værdigenstandene kan f.eks. være:

  • Frimærkesamlinger
  • Møntsamlinger
  • Guld, platin eller sølv
  • Smykker
  • Ædelsten

Værdigenstandene er som udgangspunkt dækket af din indboforsikring.

Se mere om vores indboforsikring her

Vådrum

Vådrum er de rum i huset, hvor der er vandhaner eller toiletter, såsom badeværelse, bryggers og køkken.

Det var det - du er nu (næsten) udlært i forsikringssprog!

Du er nået til enden af vores forsikringsordbog – det fortjener du næsten en medalje for. Vi håber, at du er blevet klogere på det til tider kringlede forsikringssprog og nu er bedre rustet til at forstå både tilbud, policer og betingelser.

Hvis du har lyst til at sætte din nye viden på prøve – eller skulle du mod forventning stadig have spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os for en snak om dine forsikringer og dækninger. Du er også meget velkommen til at komme med input til ord, som mangler i vores forsikringsordbog.

Bestil et opkald